Vi, i HPN-foreningen, får ofte spørgsmål til forsikring af pumpe til ernæring. I praksis låner HPN-brugeren pumpen fra det hospital man er tilknyttet, og derfor har HPN-brugeren pligt til at erstatte pumpen hvis man er uheldig at få den ødelagt eller den bliver stjålet.
Pumperne har en høj værdi, f.eks. er værdien på en pumpe fra Micrel mere end 20.000 DKK., så derfor opfordrer vi til at I tjekker med jeres forsikringsselskab, om pumpen er dækket under din indboforsikring.
Som eksempel har Bestyrelsesmedlem i HPN-foreningen Henning A. Hansens sin pumpe dækket gennem sin indboforsikring hos Tryg. Normalt vil Henning ikke have dækning for sin pumpe hvis den blev tabt, men fordi den er lånt fra hospitalet, så dækker hans indboforsikring i Tryg både i tilfælde af tyveri eller hvis den tabes og går i stykker, i begge tilfælde har Henning en selvrisiko på 1.160 DKK, fordi der er tale om lånt udstyr.
Min pumpe er også dækket af min indboforsikring hos if jeg kan dog ikke huske om der var nogen selvrisiko.
Kan dog huske at de sagde at, når der var tale om livsnødvendigt udstyr så dækkede de selvfølgelig.
Men jeg har hørt om selskaber der ikke dækker via indboforsikring.
Så det er derfor vigtigt at man kontakter sit forsikringsselskab.
Med venlig hilsen
Palle Schilling
Hej
Jeg kontaktede også mit forsikringsselskab, og fik nedenstående svar som jeg gerne vil dele:
“I forhold til udlånt udstyr fra hospitalet, så er det normalt således at indboforsikring dækker tyveri, brandskade.
Jeg har fundet følgende:
Får kunden stillet et hjælpemiddel, fx insulinpumpe eller et avanceret høreapparat, til rådighed (lånt) af kommune/hospital, kan kommune/hospital ikke stille krav om, at kunden forsikrer hjælpemidlet jf. Social- og Integrationsministeriets Vejl. nr. 7 af 15/02/2011 (se nedenfor).
Såfremt kunden har en indboforsikring fremgår det af vejledningen, at kunden skal medvirke til, at undersøge om forsikringen kan dække en evt. dækningsberettigede skade.
Ved skade på ting, stillet til rådighed (lånt), dækker indboforsikringen brand, tyveri og vand.
Derimod dækker indboforsikringen ikke pludselig skade, og derfor skal kommune/hospital dække for egen regning.
Af Social- og Integrationsministeriets Vejl. nr. 7 af 15/02/2011 – Vejledning om hjælpemidler, biler, boligindretning mv. fremgår det af pkt. 31:
“Der kan ikke stilles krav om, at brugerne skal holde hjælpemidlet særskilt forsikret. Brugeren er forpligtet til at passe på hjælpemidler, som på sine egne ting. Beskadiges hjælpemidlet eller går hjælpemidlet til grunde, kan kommunen, hvis brugeren eller skadevolderen har en familieforsikring, undersøge om skaden kan dækkes. Brugeren er forpligtet til at medvirke hertil”.
Det betyder, at kunden som udgangspunkt ikke er ansvarlig for skader på hjælpemidler, der er stillet til rådighed.”
Med venlig hilsen
Lone